Gevaren en complicaties maagzuurremmers

Gevaren en complicaties maagzuurremmers

Heb jij zoals vele andere Nederlanders weleens last van een brandende slokdarm door brandend maagzuur of refluxklachten? Los je dat snel weer op met een pilletje?

Kans is groot dat dit pilletje, een zogenaamde protonpompremmer is (met werkzame stof ‘omeprazol’, ook verkocht onder de namen Losec, Losecosan of Omecat). Dit medicijn zorgt er eenvoudig gezegd voor, dat je maaginhoud minder zuur wordt en dat je je voor korte tijd weer beter voelt.

 

Gevaren van protonpompremmers

Het Amerikaanse overheidsagentschap dat de kwaliteit van medicijnen en voedsel controleert (FDA), wijst er echter uitdrukkelijk op dat protonpompremmers alleen veilig zijn voor korte termijn gebruik. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze medicijnen de kans vergroten op vitaminetekorten, beschadiging van de nieren, chronische nieraandoeningen en zelfs dementie.

Door je maag minder zuur te maken, zal je maagzuur ook minder bacteriën doden met alle gevaarlijke gevolgen vandien, langs beide kanten van je maag. Naar boven toe verhoogt het je risico op longontstekingen. Naar onder toe kunnen bepaalde darmbacteriën zoals ‘Clostridium difficile’ je spijsverteringssysteem ontregelen met diarree als gevolg, soms met dodelijke afloop.

 

Wetenschappelijk onderzoek vindt risico’s van protonpompremmers

Dr. Joel Heidelbaugh van de Universiteit van Michigan besluit na onderzoek, dat protonpompremmers rechtstreeks kunnen leiden tot een tekort aan Vitamine B12, calcium, ijzer en magnesium. Te weinig magnesium kan botontkalking en een te hoge bloeddruk in de hand werken.

Een recent onderzoek, in april 2016 verschenen in het Journal of the American Society of Nephrology (nierziekten), wijst op mogelijke gevaren van protonpompremmers voor de nieren.

Een onderzoek in 2015 verschenen in PLOS One (Public Library of Science one) – een internationaal wetenschappelijk biologisch tijdschrift – besloot dat protonpompremmers het risico op een hartaanval verhogen.

 

Nieuwe doktersadviezen

Bovenstaand onderzoek heeft ertoe geleid dat zowel dokters als patiënten het overgebruik van de protonpompremmers willen indijken.

Om vooral langdurig gebruik tegen te gaan, wordt het accent verlegd naar het zoeken van alternatieven en een verandering van levensstijl, zodat de dieper liggende oorzaak wordt behandeld en genezen.

Wanneer je reflux symptomen langer dan 14 dagen aanhouden, is een bezoek aan de gastro-enteroloog (een maag-darm-leverarts) aangewezen. Deze specialist kan je indien nodig de meest effectieve dosis voorschrijven. Hij zal echter ook beoordelen of het nemen van protonpompremmers in de eerste plaats wel echt nodig is en je alternatieven adviseren.

Klik hier om te ontdekken hoe jij op natuurlijke wijze blijvend van jouw brandend maagzuur af komt.

Tags: , , , ,
Previous Post

Maag-darminfecties door maagzuurremmers

Next Post

Brandende slokdarm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *